5G in Romania

5G in Romania

marți, 17 martie 2020 12:13:48 Europe/Bucharest

5G in Romania

 

Ce este acest 5G? Cand se va implementa in Romania sau este deja implementat? Are vreun beneficiu? In articolul de astazi vom raspunde la aceste intrebari si vom prezenta cat mai multe informatii in legatura cu reteaua 5G.

 

Ce este acest 5G?

Prin 0G, 1G, 2G si pana la 5G, intelegem tehnologia retelei celulare fara fir, retelei mobile. Cifrele sunt date in functie de numarul de generatii, astfel 5G este a 5-a generatie de tehnologie in telecomunicatii. Odata cu fiecare generatie, viteza de transfer a datelor creste. Asta se va intampla si in cazul retelei 5G care va fi cu mult superioara fata de 4G. Acest 5G promite viteze dela  490 de MB/s pana la 20 de GB/s. Aceasta tehnologie va fi pusa in “functiune” prin mai multe antene de tehnologie de ultimul varf amplasate strategic in mai multe zone.

 

Cand se va implementa in Romania sau este deja implementat?

Serviciile pentru 5G exista deja in Romania. Digi, Vodafone si Orange sunt printer primii operatori din Romania ce au oferte pentru serviciile 5G. Vodafone se poate lauda cu faptul ca este prima companie ce a introdus tehnologie 5G in Romania, conform unui comunicat de presa, in data de 15 Mai 2019, prin serviciul SuperNetTM 5G.

 

Grindeanu, presedinte al ANCOM a afirmat ca desii exista decalaje intre Romania si UE in anumite domenii, in ceea ce priveste lansarea noilor tehnologii nu vor exista decalaje.

 

De asemenea acesta a mai spus ca operatorii de telecomunicatii vor fi nevoiti sa investeasca in jur de 58 de miliarde de euro, asta la nivelul Uniunii Europene, iar la nivel de tara in jur de 2 miliarde Euro. Implementarea acestei tehnologii va fi treptata, mai intai in zonele foarte populate si zone comerciale populare, iar dupa se va implementa in zonele unde transferul de informatii este imens si solicita mult reteaua deja existenta. De asemenea, ANCOM spune ca va alege doua orase drept fanion pentru implementare. Se mai spune ca in zonele rurale se vor investii in continuare bani in retelele 4G, acestea ajungand sa fie existente peste tot iar 5G fiind mai usor de aplicat. Implementarea 5G presupune si folosirea tehnologiei existente ceea ce presupune un fel de reciclare.

Beneficii 5G

Deja stim ce inseamna 5G si mai stim ca 5G este cea mai noua tehnologie. Ce beneficii avem de pe urma acesteia? Aceasta noua tehnologie promite viteze de la 10 si pana la 100 de ori mai rapide decat 4G. Deci, daca ne limitam doar la Smartphone-uri sau la SmartTV-uri, filmul tau preferat s-ar incarca full HD sau 4K aproape instant si nu ai mai putea fi nevoit sa astepti  minute bune pana sa se incarce sau sa ai probleme (schimbarea rezolutiei sau loading screen-ul) pe durata filmului. Daca acum un apel video are o rezolutie nu foarte buna si se mai intampla sa se intrerupa din cauza latentei, cu noua tehnologie, vei avea cea mai buna calitate la apelurile video, totul intamplandu-se in timp real datorita latentei aproape 0 a 5G-ului.

 Dar aceasta tehnologie nu reprezinta doar atat. Companiile mari se vor dezvolta mult mai rapid in proiectele lor si vor putea dezvolta noi tehnologii revolutionare. Pana acum au fost mari probleme cu proiectele legate de masini care se conduc singure sau se pot controla de la distanta, din cauza delay-ului de cateva secunde sau milisecunde. Aceste secunde pot reprezenta viata unui om, dar problem a se va rezolva mult mai rapid acum cu noua tehnologie 5G. Totul se va intampla in timp real. Bancile vor efectua tranzactii instant fara a mai astepta cateva minute sau ore pana cand tranzactia sa fie un success. La capitolul de jocuri video, latenta aproape 0 va fi tot ce ai nevoie pentru un gameplay, fara sa mai ai probleme de ping sau lag spike-uri. Daca ai mai multe dispozitive conectate prin reteaua ta de acasa, afla ca problemele pe care le intampini acum sau le intampinai, vor fi istorie datorita noii tehnologii, orice actiune pe care o faci va fi instant. Deja stim ca in domeniul medical exista aparate prin care se pot efectua operatii de la distanta. Cu ajutorul retelei 5G, metodele medicale de la distanta vor fi cu mult mai putin riscante, putand fi efectuate si proceduri mai complicate ce nu se pot realiza in 4G fara sa apara complicatii sau riscuri imense.

 Operatorii de telefonie mobila, de asemenea, sustin ca viitoarele costuri ale consumatorilor vor fi cu mult reduse, deci va fi un win-win atat pentru operatori cat si pentru consumatori. Catalin Buliga, directorul de tehnologie al companiei Vodafone a declarat ca tehnologia 5G in Romania va permite tuturor operatorilor sa reduca semnificativ costurile.

Exista, pentru simpatizantii conspiratiilor, teorii cu privire la daunele sanatatii umane, create de undele pe care le va crea reteaua 5G, dar pana in momentul de fata , in 2020, nu s-a gasit niciun motiv  sau rezultat concret cu privire la acestea.

 

Functionalitatea 5G reprezinta utilizarea de benzi de frecvente cuprinse intre 470MHz si 790 MHz. ANCOM sustine ca pentru utilizarea bandei de 700MHz presupune modificarea Tabelului National de Atribuire a Benzilor de Frecvente Radio (TNABFR) si atribuirea acestei benzi catre serviciul de mobil terestru, in prezent fiind atribuita serviciilor de televiziune. La nivel European se vor modifica benzile de 700 MHz (694-790), cea de 3400-3800 de MHz si cele de 26 de GHz.

 

Conform Ministerului CSI vor fi create peste 250 de mii de locuri de munca si vor fi beneficia de peste 4,5 miliarde de euro.

 

Concluzia

Prin 5G observam ca modul sau viteza de evolutie a tehnologiilor va fi greu de prezis. Cu aceasta noua tehnologie vom observa cum multe companii vor fi ajutate de aceasta tehnologie atat din punct de vedere industrial cat si din punct de vedere informativ. Pe langa companii, utilizatorii se vor bucura de noi servicii, de noi interactiuni si de noi tehnologii bazate si dezvoltate pe aceasta noua retea. 

 

Postat în Stiri De:
Mobilepro
Comentarii

You must be logged in to post a comment.

click here to log in

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati experienta dumneavoastra. Continuarea utilizarii site-ului inseamna acordul acestora.

Mai multe detalii